12 de maig 2012

L’Actualitat del Baix Montseny suspèn de manera indefinida l’edició


Lamentablement el setmanari del Baix Montseny ha hagut de plegar veles.  Us reproduim la carta que han enviat i publicat els seus editors Josep Lluis Eras i Laia Castells explicant els motius.

L’Actualitat del Baix Montseny suspèn de manera indefinida l’edició
Benvolguts lectors,

Lamentem haver de comunicar-vos que hem pres la dolorosa decisió de suspendre de manera indefinida l’edició de l’Actualitat del Baix Montseny i aquest dissabte, 12 de maig, ja no serem als punts de venda habituals. El context econòmic actual en fa impossible la viabilitat i els esforços per reduir costos no s’han vist acompanyats dels ingressos imprescindibles per al funcionament normal de l’activitat.

Fa uns mesos ja vàrem alertar de la situació i de les causes que estaven posant en perill la continuïtat del setmanari. Més enllà de corregir-se, com us detallem, aquesta ha anat empitjorant:
· L’Ajut genèric de la Generalitat de l’any 2011 segueix sense ser abonat i ni tan sols existeix una data per a que això es produeixi ja que a hores d’ara no aconseguim que el negociat responsable ens atengui. Potser per la nostra queixa pública i reiterada, l’únic que hem rebut és una amenaça velada de no pagar la subvenció adjudicada per un motiu tècnic (no publicar l’anagrama de la Generalitat al costat de la frase “Amb el suport del Departament de Presidència”). Val dir que, per primer cop des de l’any 2007, l’Actualitat va quedar exclosa de les subvencions a projectes malgrat es va adaptar als compromisos i requeriments del govern de la Generalitat.

· És cert que se’ns va assegurar que l’Actualitat del Baix Montseny no es beneficiaria de les campanyes de publicitat genèriques de la Generalitat però, per contra, si seria tinguda en compte en aquelles relacionades directament amb el territori que cobrim, però no ha estat així.

· A principis d’any vàrem mantenir una reunió amb els nous responsables de la Diputació de Barcelona per analitzar les causes per les quals durant més de cinc anys havíem estat absents de la seva publicitat institucional i si es podia corregir la situació. La reunió va confirmar que havíem estat patint un ‘veto’ i que es corregiria amb una petita partida de la qual no n’hem tingut notícia a dia d’avui.

· Hem de reconèixer els esforços que han fet alguns ajuntaments de la comarca. De manera especial, volem esmentar els d’Arbúcies, Campins i Llinars, buscant vies de col·laboració, així com també els de Sant Celoni o Santa Maria de Palautordera. Però les limitacions pressupostàries que pateixen les administracions locals, en general, i les dificultats que tenen fer front als creditors no s’han resolt.

· A aquests elements cal afegir el moment que està passant l’anunciant privat que, en la situació econòmica actual, comença per retallar de les seves despeses el capítol de publicitat.

· Als darrers mesos, a més, ens hem trobat amb un nou factor contrari amb el que no comptàvem, com és el tancament d’establiments de punt de venda del setmanari, la qual cosa té un efecte negatiu directe sobre la seva difusió.

· Finalment, dir-vos que durant aquests mesos hem estat intentant trobar un inversor o grup d’inversors interessats en assumir la continuïtat del projecte un cop descartades altres possibilitats. El resultat no ha estat l’esperat però reiterem la possibilitat de cedir la capçalera si un grup de persones o una empresa-empreses consideren que en poden prendre el relleu.

Aquests són els fets objectius però us demanem que ens permeteu dues darreres reflexions personals.
La primera, que el nostre és un país petit amb una llengua minoritària, quan no minoritzada. Tant petit que l’única manera de preservar la nostra identitat és l’enginy i l’esforç davant els que volen destruir-la, que tenen el poder i les lleis. Si un Estat poderós com l’espanyol protegeix i subvenciona els seus productes culturals i mediàtics en llengua espanyola perquè siguin viables i competitius, malament podrem subsistir com a poble si el nostre govern ‘autonòmic’ no fa el mateix amb la seva cultura i mitjans de comunicació. Aquest no és un plany que fem els que no som conscients de les dificultats econòmiques que passem i passa la Generalitat. És el plany dels que veiem que els pocs recursos que tenim per sobreviure com a país no es reparteixen equitativament per part del nostre govern sinó que van tots a mans d’uns pocs.

I la segona, sols per insistir que vàrem engegar el projecte de l’Actualitat convençuts que també es pot fer país des d’un territori oblidat com és el nord del Vallès Oriental i la Selva interior. Ho vàrem fer convençuts que en aquest territori, no al romàntic del Baix Montseny sinó al de futur, podia haver-hi una plataforma perquè les iniciatives socials, culturals, esportives o econòmiques tinguessin ressò, si més no, entre els seus veïns més propers. Ho hem fet amb una sabata i una espardenya, a vegades tan bé com hem sabut i a vegades tan bé com hem pogut, amb els mitjans que teníem. Però si durant gairebé sis anys hem estat útils a la societat haurà estat un bon consol.

L’Actualitat del Baix Montseny tanca indefinidament, ho fem amb tristor, però convençuts que l’última línia que explicarà que hem arribat a un país normalitzat, una societat justa i a uns ciutadans lliures i ben informats, que encara resta per escriure, l’escriurem. I tant!

Laia Castells i Josep Lluís Eras